Fasted cardio: Hvad betyder det på godt dansk, og hvad er det?

En af de seneste trends indenfor motion og fitness er fasted cardio, der de seneste år har gået sin sejrsgang over hele verden. Men hvad er fasted cardio så egentlig på godt dansk. Læs videre her og få svaret.

1. Hvad er fasted cardio?

Fastet cardio er faktisk slet ikke så mystisk et koncept, som man måske kunne forledes til at tro. Fasted cardio betyder nemlig i grove træk, at man træner uden at have spist noget nogle timer i forvejen. Når dette så er sagt, så vil der dog ikke være tale om decideret fasted cardio, hvis der er tale om træning mindre end 10 timer inden sidste måltid. Af denne grund dyrkes fasted cardio naturligvis typisk mest om morgenen, idet man jo netop har sovet en god portion af de nødvendige timer.

2. Fordelene ved fasted cardio

Fordelene forbundet med fasted cardio er således til at tage og føle på. Når du træner uden at have spist i 10-14 timer i forvejen, så vil glukoseniveauet i kroppen nemlig være forholdsvist lavt, og din krop vil nu begynde at kigge sig om efter andre forbrændingskilder – og dette vil typisk være ensbetydende med dine fedtreserver i stedet for kroppens kulhydrater eller glukose. Faktisk peger visse undersøgelser på, at man med fasted cardio forbrænder op til 20% mere fedt end med andre typer træning, hvilket således gør den til en rigtig effektiv metode til at opnå b.la. vægttab, hvilket naturligvis er med til at forklare hvorfor fasted cardio er så populær som den rent faktisk er. Men der er dog flere fordele forbundet med fasted cardio end blot vægttab. Det viser sig nemlig også at man med fasted cardio er med til at forøge kroppens naturlige udholdenhed, hvilket således kan være et særdeles vigtigt redskab til at forbedre ens generelle præstation – uanset om der er tale om løb, roning eller noget helt tredje.

3. Ulemperne ved faste cardio

Men hvor der er fordele, så er der naturligvis også ulemper – og dette gælder også for fasted cardio. Det viser sig nemlig, at man ved at følge en skræddersyet diæt i kombination med almindelig træning faktisk kan opnå en lignende fedtforbrænding som med fasted cardio (dog er der tale om en smule mindre fedtforbrænding). Men en af de vigtigste ulemper ved fasted cardio er dog, at din krop ikke altid vil vælge at forbrænde fedt – men snarere tære på kroppens proteinreserver i stedet. Desuden kan fasted cardio også have en negativ indvirkning på kroppens udholdenhed, hvilket naturligvis står i skarp modsætning til de ovennævnte fordele. Visse undersøgelser peger nemlig på, at folk der spiser inden de træner faktisk udviser større udholdenhed end folk der faster forinden. Dette skyldes uden tvivl, at kroppen nu har en smule mere energi, idet den jo netop har modtaget en mængde nødvendig brændstof.

4. Konklusion

Konklusionen med hensyn til fasted cardio er således ikke 100% entydig, idet der jo netop er både fordele og ulemper forbundet med denne metode. Hvis du blot er ude efter vægttab, så er fasted cardio bestemt en effektiv strategi. Men hvis du til gengæld er på udkig efter alle fordelene ved at træne, så vil vi dog ikke anbefale fasted cardio. Så det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv hvad dine målsætninger egentlig er før du vælger fasted cardio som din nye træningsmetode.